Drie Limburgse bedrijven richten Gentoo op, de eerste ‘one-stop-shop’ voor duurzaam bouwen in België

Drie Limburgse bedrijven richten Gentoo op, de eerste ‘one-stop-shop’ voor duurzaam bouwen in België

Bouwbedrijf Mathieu Gijbels, studiebureau Enerdo en duurzaamheidsbureau Moonfish bundelen hun krachten om de gebouwen van de toekomst nog beter te maken voor de volgende generaties.

Hendrik Swennen, Mathi Gijbels, Maarten Ooms & Herman Verwimp

Hasselt, 14 november 2023 – Mathieu Gijbels, Enerdo en Moonfish gaan structureel samenwerken om duurzame bedrijfsgebouwen te realiseren die vooruitlopen op de wettelijke bouwverplichtingen. De vier stichters van Gentoo beseffen dat nagenoeg 40% van onze CO2-uitstoot veroorzaakt wordt door onze gebouwen. “Als we onze toekomstige generaties een kans willen geven op een beter leven, is de bouwsector dus de ideale sector om positieve impact te creëren.” Het is de liefde voor de planeet én de passie voor het vak dat de ondernemers achter Gentoo drijft om beter en energie-efficiënter te werken. 

Gedreven door de wil om beter te doen

Ecosysteem Gentoo is een initiatief van Mathi Gijbels, Hendrik Swennen en Herman Verwimp van Gijbels Group, en Maarten Ooms, oprichter van Enerdo en Moonfish. De redenen om de handen in elkaar te slaan, zijn evident, zegt Mathi Gijbels: “Wij hebben alle vier de ambitie – zowel Herman en ik vanuit onze kennis en ervaring, als Hendrik en Maarten als jonge, geëngageerde changemakers – om een blijvende energiepositieve impact te creëren voor de bouwprojecten van onze klanten. Die beseffen immers net zoals wij dat we onze planeet niet kunnen blijven belasten.” Door hun respectievelijke expertises samen te leggen en op elkaar af te stemmen, kan Gentoo bedrijfsvastgoed bouwen of revitaliseren dat klaar is voor de toekomst.

Complementaire expertise en specialisatie

De bouwsector denkt en werkt nog te veel in silo’s. Gentoo wil hier komaf mee maken. Maarten Ooms: “Onze producten en diensten zijn complementair en met Gentoo zitten ze nu ook, figuurlijk dan, onder één en hetzelfde dak.” Voor klanten betekent dit dat ze er zowel bouwtechnisch, financieel als fiscaal beter van worden, omdat de bedrijven achter Gentoo hun project op een geïntegreerde en holistische manier benaderen.

 

Zo profiteren klanten van:

    • de meer dan 50 jaar ervaring van Mathieu Gijbels, dat al honderden bedrijfspanden op de teller heeft staan, succesvol gerealiseerd volgens het ‘Voordenkers-principe’;
    • de expertise en innovatie van studiebureau Enerdo, dat gespecialiseerd is in studies en technieken van ecologische bouwprojecten; 
    • het advies-op-maat van Moonfish, dat het duurzame karakter van een bedrijfsvastgoed in kaart brengt, monitort en permanent optimaliseert.

Verstrengde wetgeving en verplichte rapportering? Geen probleem, wij ontzorgen u

De EU wil tegen 2050 klimaatneutraliteit bereiken. Tegen 2030 is er een tussentijdse doelstelling om de uitstoot van broeikasgassen t.o.v. 1990 met 55% te reduceren. Dat heeft uiteraard ook gevolgen voor de vastgoedsector: gebouwen moeten aan steeds strenger wordende normen beantwoorden, en daarnaast moeten vanaf 2024 steeds meer bedrijven verplicht rapporteren over de impact van hun bedrijfsprocessen op de mens en het klimaat, en dus ook van hun gebouwen. Herman Verwimp: “Een ingewikkeld kluwen van regelgeving en rapporteringen, maar geen probleem, wij ontzorgen u, zodat u een begrijpelijke totaalaanpak voorgesteld krijgt, zonder u te moeten afvragen wat er nog allemaal mogelijk is.”

Van ’all-in’ tot ‘opting out’

Wie bouwt met Gentoo heeft de keuze: de klant kan ‘van plan tot sleutel’ begeleid worden, zodat zijn vastgoed future proof is, of bepaalde diensten toch weglaten. Mathi Gijbels: “Inderdaad, wij willen de klant bewust laten worden van wat er allemaal mogelijk is op het vlak van duurzaam bouwen, maar hij beslist zelf hoe ver hij wil gaan: voor de ‘one-stop-shop’ of voor een bepaald onderdeel van ons aanbod. Alles is mogelijk, alleen stellen we steeds een offerte voor met de maximale impact om een zo minimaal mogelijke ecologische voetafdruk te creëren. Onze klanten krijgen dus een ‘all-in’ voorstel, met ‘opt out’ mogelijkheden.”

 

De bedrijven achter Gentoo doen eerst de nodige studies voor de effectieve bouwfase begint. Vervolgens wordt het gebouw gerealiseerd, met duurzame technieken, methodes en materialen. Maar ook na de oplevering stopt het niet. Maarten Ooms: “We monitoren verder. We brengen alle duurzaamheidscriteria in kaart en als we zien dat we nog ergens kunnen verbeteren, gaan we aan de slag.” Daar loopt het al eens fout als niet alle kennis en oplossingen binnen één ecosysteem zitten. “Inderdaad, men kent de pijnpunten, maar ze aanpakken is complex, omdat er zoveel partijen bij betrokken zijn. Onze geïntegreerde en holistische aanpak zal deze processen sneller en efficiënter maken.”

Gentoo ecosysteem open voor bedrijven met hetzelfde moreel kompas

Bovenop hun bestaande activiteiten willen Mathieu Gijbels, Enerdo en Moonfish dus met een complementair aanbod de markt opgaan om nieuwe duurzame bedrijfspanden te realiseren en bestaande bedrijfspatrimonia te verduurzamen. Hendrik Swennen: “Deze structurele samenwerking komt er vanuit het intrinsieke gevoel van noodzaak, de liefde voor de mens en de planeet, de ambitie om het beter te doen én de verantwoordelijkheid die we dragen naar volgende generaties. In de toekomst willen we nog meer complementaire dienstverlening toevoegen aan Gentoo. Alle bedrijven die letterlijk en figuurlijk mee willen bouwen aan een mooiere wereld, die eenzelfde moreel kompas hebben, en complementaire business doen, zijn welkom om een gesprek met ons aan te gaan hoe zij dit zien. Klikt het, dan worden ze snel ook ‘Gentooneers’!” We denken bijvoorbeeld aan een isolatiebedrijf dat met biobased materialen werkt, een landmeter die 3D-scans uitvoert, of een ICT-bedrijf dat bezig is met big data en AI, om maar iets te noemen.

De ultieme ambitie is een full-circle dienstverlening te kunnen aanbieden voor alle activiteiten van het bouwproces, met aandacht voor people, planet en profit; en dat door natuurinclusief gebouwen te bouwen met een team van topspecialisten, elk in hun eigen domein.